Śmietanowo-serowe ciasto Kasi

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Jak już gdzieś wspomniałam każdy ma inne kubki smakowe. Propozycja ciasta, którą Wam zaraz przedstawię ma jednak ten wielki plus, że większości smakuje i nie jest „przesłodzona”. Z chęcią jedzą je nawet osoby, które nie przepadają za słodkościami, ponieważ ciasto jest lekkie i nie można się nim za

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki:

    Biszkopt:

    8 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    ½ szklanki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia


    Masa:
    250 g twarogu
    2 galaretki cytrynowe
    0,5 l śmietany 30%
    3 łyżki cukru pudru

    Pozostałe składniki:
    dżem morelowy
    1/3 kostki masła
    wiórki kokosowe

    Poncz:
    Szklanka wody, sok z cytryny (ok. 2-3 łyżeczki), cukier wg uznania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Śmietanowo-serowe ciasto kasi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie biszkoptu:
    Żółtka oddzielić od białek.
    Białka przelać do większego naczynia, odrobinę posolić i ubić mikserem. Jak piana będzie prawie ubita, stopniowo dodawać cukier ciągle ubijając. W następnej kolejności dodawać po jednym żółtku. Kiedy wszystkie żółtka zostaną dodane, ustawić mikser na najmniejszych obrotach i dosypywać stopniowo obydwie mąki ( wymieszane wcześniej z proszkiem do pieczenia). Dobrze wymieszaną masę wylać na blachę wyłożoną folią spożywczą. Piekarnik z termoobiegiem ustawić na temp. 170 stopni i piec około 20 minut. Po tym czasie sprawdzić suchym patyczkiem czy ciasto jest upieczone w środku.
    Biszkopt wystudzić i przekroić wzdłuż na dwie części.
  • 2. Wykonanie masy:
    Ser zemleć w maszynce lub przecisnąć przez praskę, tak, żeby był gładki.
    Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody i wystudzić.
    Śmietanę ubić z cukrem pudrem, następnie miksując dalej dodawać rozpuszczone galaretki i na końcu stopniowo dodawać ser.
  • 3. Poncz:
    Wodę wymieszać z sokiem z cytryny i osłodzić wg uznania
  • 4. Blachę wyłożyć folią lub papierem, ułożyć jedną warstwę biszkoptu..
    Nasączyć połową ponczu.
    Wylać całą masę serowo-śmietanową.
    Delikatnie ułożyć na masę drugą część biszkopta i nasączyć resztą ponczu.
    Włożyć do lodówki.
  • 5. Gdy masa stężeje, wierzchni biszkopt posmarować dżemem morelowym i posypać po wierzchu wiórkami kokosowymi wcześniej uprażonymi na maśle.
    Smacznego

Porady

Pierwsza rzecz. Jeśli ktoś ma swój sprawdzony przepis na biszkopt, nie musi korzystać z mojego. Ja ze swojego korzystam od dawna ale być może macie swój sprawdzony przepis. Jeśli tak pomińcie etap pieczenia biszkopta i zróbcie go po swojemu:) Druga sprawa . Jeżeli ktoś nie lubi wiórek, można posypać czymś innym albo wcale nie posypywać. Decyzję już pozostawiam Państwu. Mnie wersja z wiórkami bardzo smakuje. Życzę i Wam smacznego:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować