Ciasto jabłkowo – serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno, pod koniec wsypać cukier i miksować do jego całkowitego rozpuszczenia. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku i olej. Mąkę przesiać z proszkiem i wymieszać łyżką z ubitą masą jajeczną. Przelać na blaszkę i piec ok. 20 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto powinno odchodzić od brzegów formy.
2.Masa serowa: Galaretki rozpuścić w 1 szklance wrzątku, lekko schłodzić. Śmietanę ubić z cukrem na sztywno, dodać ser, a na koniec wlać chłodne galaretki i dokładnie połączyć mikserem. Włożyć do lodówki by krem zaczął tężeć.
3.Masa jabłkowa: Przygotowanie:
Jabłka pokroić w grubsze piórka lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka o podlać wodą, wsypać cukier i prażyć do momentu aż zmiękną. Po tym czasie dać galaretkę w proszku i mieszać do jej rozpuszczenia. Wystudzić.
4.Przełożenie:
Na biszkopt wyłożyć połowę kremu serowego, rozłożyć na nim warstwę jabłkową. Na wierzch reszta kremu serowego. Dowolnie udekorować.
Komentarze