Ciasto jabłkowo – serowe

4.48 (163 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Bardzo delikatne i aksamitne ciasto

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Blaszka 25x40cm
    Biszkopt:
    5 jajek
    5 łyżek cukru
    5 łyżek mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka oleju

    Masa serowa:
    1 kg sera z wiaderka z wanilią
    330ml śmietany 30%
    2 łyżki cukru pudru
    2 galaretki cytrynowe

    Masa jabłkowa:
    600g obranych jabłek
    1,5 łyżki cukru
    1 galaretka cytrynowa
    1/3 szklanki wody
Wystaw ocenę:

4.48 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Galaretki

Ciasto jabłkowo – serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, pod koniec wsypać cukier i miksować do jego całkowitego rozpuszczenia. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku i olej. Mąkę przesiać z proszkiem i wymieszać łyżką z ubitą masą jajeczną. Przelać na blaszkę i piec ok. 20 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto powinno odchodzić od brzegów formy.
  • 2. Masa serowa: Galaretki rozpuścić w 1 szklance wrzątku, lekko schłodzić. Śmietanę ubić z cukrem na sztywno, dodać ser, a na koniec wlać chłodne galaretki i dokładnie połączyć mikserem. Włożyć do lodówki by krem zaczął tężeć.
  • 3. Masa jabłkowa: Przygotowanie:
    Jabłka pokroić w grubsze piórka lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka o podlać wodą, wsypać cukier i prażyć do momentu aż zmiękną. Po tym czasie dać galaretkę w proszku i mieszać do jej rozpuszczenia. Wystudzić.
  • 4. Przełożenie:
    Na biszkopt wyłożyć połowę kremu serowego, rozłożyć na nim warstwę jabłkową. Na wierzch reszta kremu serowego. Dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Jabłka Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

2 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Bawarskie ciasto jabłkowo-serowe

To może cię zainteresować