Ciasto śmietanowo - serowe z musem z jeżyn

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciastko w sam raz do popołudniowej kawki .

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt - 5 jajek ,3/4 szkl maki tortowej, 3/4 szkl cukru,1/4 szkl mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia,szczypta soli. Krem - 500 ml kremówki, 400 gr serka twarogowo - jogurtowego 2 łyżki cukru pudru, 2 smietan fixy, 2 łyżki rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody żelatyny, 200gr jeżyn, 4 połówki brzoskwiń z syropu, syrop do nasączenia biszkoptu, 3/4 szkl cukru, 2 galaretki ametystowe,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciasto śmietanowo - serowe z musem z jeżyn - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. średnica tortownicy 26cm .Ja wykorzystałam biszkopt co mi został z poprzedniego ciasta , które piekłam dzień wcześniej. A oto przepis na biszkopt - białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli dodajemy cukier i żółtka, mąki mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i delikatnie łączymy z masą białkową . Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia,pieczemy do 40 min w 180 stopniach.
  • 2. Kremówkę ubijamy z 2 łyżkami cukru pudru,pod koniec ubijania dodajemy śmietan fixy, serek miksujemy z cukrem dodajemy powoli 1/2 część rozpuszczonej żelatyny i łączymy z ubitą śmietaną.Połówki brzoskwiń kroimy na kostkę i dodajemy do masy delikatnie wymieszać. Galaretki rozpuszczamy w 500ml gorącej wody i dodajemy 2 część rozpuszczonej zelatyny i zblendowane z cukrem jeżyny , mieszamy i dajemy na 30 min do lodówki,
  • 3. Biszkopt wkładamy do tortownicy i nasączamy sokiem z brzoskwin następnie przekładamy na biszkopt mase smietanowo serową i wkładamy do lodówki aż masa nam się stężeje. Wyjmujemy ciasto i nakładamy na ciasto mus z jeżyn.

Porady

Zrobiłam porządek w lodówce co zostało to zużyłam .A ciastko wyszło rewelacyjnie i bardzo smaczne.;) czas podany to czas bez chłodzenia

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować