Ciasto śmietanowo - serowe z musem z jeżyn - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.średnica tortownicy 26cm .Ja wykorzystałam biszkopt co mi został z poprzedniego ciasta , które piekłam dzień wcześniej. A oto przepis na biszkopt - białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli dodajemy cukier i żółtka, mąki mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i delikatnie łączymy z masą białkową . Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia,pieczemy do 40 min w 180 stopniach.
2.Kremówkę ubijamy z 2 łyżkami cukru pudru,pod koniec ubijania dodajemy śmietan fixy, serek miksujemy z cukrem dodajemy powoli 1/2 część rozpuszczonej żelatyny i łączymy z ubitą śmietaną.Połówki brzoskwiń kroimy na kostkę i dodajemy do masy delikatnie wymieszać. Galaretki rozpuszczamy w 500ml gorącej wody i dodajemy 2 część rozpuszczonej zelatyny i zblendowane z cukrem jeżyny , mieszamy i dajemy na 30 min do lodówki,
3.Biszkopt wkładamy do tortownicy i nasączamy sokiem z brzoskwin następnie przekładamy na biszkopt mase smietanowo serową i wkładamy do lodówki aż masa nam się stężeje. Wyjmujemy ciasto i nakładamy na ciasto mus z jeżyn.
Porady
Zrobiłam porządek w lodówce co zostało to zużyłam .A ciastko wyszło rewelacyjnie i bardzo smaczne.;) czas podany to czas bez chłodzenia
Komentarze