Smażone zielone pomidory

4.5 (161 ocen)

Przeczytałam kiedyś książkę Fannie Flagg "Smażone zielone pomidory". Potem obejrzałam film. I te zielone, smażone, prześladowały mnie od tamtego czasu. Aż wreszcie - udało się ! Były na rynku zielone pomidory - świetna okazja aby sprawdzić czy warto je robić. Mnie smakowało.

Składniki:

  • 3 spore zielone pomidory
    1/4 szklanki mąki pszennej
    1 duże jajko - roztrzepane
    1/2 szklanki maślanki
    1/4 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki kukurydzianej
    1 łyżeczka soli
    1/2 łyżeczki pieprzu
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Smażone zielone pomidory - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory umyć i pokroić w plasterki (ok 0,5 - 0,6 cm)
  • 2. Przygotować 3 miseczki. W pierwszej umieścić 1/4 szklanki mąki pszennej.
    W drugiej wymieszać 1 roztrzepane jajko i 1/2 filiżanki maślanki . W trzeciej misce wymieszać 1/4 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki kukurydzianej, 1 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki pieprzu. (Można soli i pieprzu do mąki nie dodawać, tylko doprawić nimi każdy plasterek pomidora ).
  • 3. Na dużej patelni rozgrzać olej (najlepiej kukurydziany, ale może być inny) Każdy plasterek pomidora obtoczyć najpierw w mące pszennej, następnie w maślance z jajkiem i na koniec w mieszance mąki pszennej i mąki kukurydzianej.
  • 4. Ułożyć pomidory na patelni i smażyć na średnim ogniu z obu stron, do czasu aż będą chrupiące i ładnie zrumienione.Smacznego!

Porady

Trzeba jeść ciepłe i koniecznie mocno doprawić pieprzem i solą

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować