placki po węgiersku

0 (0 ocen)

  • 60 min

Placki po węgiersku to wspaniałe danie z użyciem prostych w wykonaniu placków ziemniaczanych i pysznego sosu z mięskiem . Placki usmażyłam na zdrowym oleju rzepakowym i podałam z dodatkiem ćwikły z chrzanem. Lubię takie połączenie smaków - delikatne placki z sosem paprykowym i ostra ćwikła .

  • 60 min

Składniki:

  • 35 dkg mięsa wieprzowego - ja użyłam łopatki
    1 cebula
    2 marchewki
    2 pietruszki
    350 ml wody
    4-5 ziaren pieprzu
    1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    1/3 łyżeczki ostrej papryki
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 płaska łyżeczka maki ziemniaczanej
    olej rzepakowy
    sól do smaku

    składniki na placki ziemniaczane :
    1 kg ziemniaków
    2 cebule
    1 ząbek czosnku
    1 jajko
    2 łyżki mąki
    sól i pieprz do smaku
    olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki po węgiersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie gulaszu :

    Cebulę obieramy ,kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju rzepakowym. Usmażona cebulkę przekładamy do garnka. Na patelnię wlewamy odrobinę tłuszczu i przez kilka sekund podsmażamy obie papryki w proszku , dodajemy do cebulki. Mięso płuczemy, osuszamy i kroimy w kosteczkę. Zarumieniamy z obu stron i dodajemy do garnka z cebulą i papryką, dolewamy wodę oraz resztę przypraw. Marchew i pietruszkę obieramy , kroimy w cienkie talarki i dodajemy do sosu. Solimy do smaku , ok 1 łyżką . Gotujemy na małym ogniu ok 40-50 minut, aż mięso będzie mięciutkie.
    Jeżeli lubicie dużo sosu możecie dolać 100-200 ml wody.
    Sos zagęszczamy małą, płaską łyżeczką mąki ziemniaczanej wymieszanej z 50 ml zimnej wody.

    przygotowanie placków ziemniaczanych :
    Ziemniaki obieramy , ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach . Odciskamy nadmiar wody z ziemniaków na gazie lub sicie na drobnych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Oba składniki dodajemy do miski , wbijamy jajko , wsypujemy mąkę i doprawiamy solą i pieprzem . Rozgrzewamy olej rzepakowy na patelni i kładziemy łyżką placki smażymy na średnim ogniu z obydwu stron.

    Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować