Zupę tą możemy podawać na ciepło lub zimno. Pysznie smakuje także podana z makaronem lub z biszkoptami. Możemy ją przygotować także z mrożonych owoców.
Składniki:
Składniki:
• 0,5 kg śliwek ( u mnie węgierki),
• 3 łyżki cukru,
• 2 łyżki rodzynek,
• 0koło 1/5 szklanki czerwonego wina,
• Około 3 łyżki śmietany do zabielenia,
• 1 kopiata łyżeczka maki ziemniaczanej,
• Cynamon do smaku,
• 2-3 naleśniki do podania,
• Melisa do dekoracji
1.Do wina dodajemy rodzynki i moczymy około 1 godziny. Po tym czasie odcedzamy.
2.Śliwki płuczemy i usuwamy z nich pestki. Tak przygotowane przekładamy do garnka, zalewamy około 1 litra wody i gotujemy do miękkości (około 10 minut).
3.Gdy śliwki są miękkie zupę miksujemy. Ponownie zagotowujemy, słodzimy i zagęszczamy mąką rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Na koniec całość zabielamy dodając śmietanę, doprawiamy cynamonem i zagotowujemy (bardzo krótko). Po zdjęciu z ognia dodajemy rodzynki oraz wino w którym się moczyły.
4.Zupę rozlewamy na talerze. Podajemy z pokrojonym w paski naleśnikiem. Dodatkowo dekorujemy melisą.
Komentarze