Ślimaczki z rodzynkami

0 (0 ocen)

polecam ślimaczki drożdżowe z rodzynkami...

Składniki:

  • Mąka pszenna – 50 dag
    Drożdże –3 dag
    Jajko – 1 szt
    Mleko-1/4 litra
    Cukier – 10 dag
    Sól- ½ łyżeczki
    Masło – 10 dag
    Cukier waniliowy –1 łyżeczka

    Do smarowania:
    Masło – 5 dag
    Do posypania:
    Rodzynki – 15 dag
    Dodatkowo:
    Cukier puder

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ślimaczki z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski, dodać pokruszone drożdże wymieszane w letnim mleku, rozpuszczone ostudzone masło, sól, cukry, jajko i wyrobić na jednolite i elastyczne ciasto drewnianą łyżką. Gdy będzie odstawało od brzegów przykryć i odstawić w ciepłym mi9ejscu do wyrośnięcia na ok. 60minut. Gdy podwoi swoja objętość wyłożyć na podsypaną mąką stolnice, krótko zagnieść i rozwałkować na prostokąt o grubości ½ cm. Posmarować ciasto stopionym masłem i posypać Rodzynkami.
    Tak przygotowane ciasto zwinąć w ciasny rulon i pokroić na plastry 2 cm.
    Ułożyć je na natłuszczonej blasze , i jak troszkę podrosną piec je ok. 25 minut w 200stC.
    Wyjąć i ciepłe posypać cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować