Śledzie z rodzynkami

0 (0 ocen)

  • Łatwy

konkurs_wigilijny

  • Łatwy

Składniki:

  • - filety śledziowe typu matjas: 80 dekagramów
    - cebula: 4 sztuki
    - koncentrat pomidorowy słoiczek: 1 sztuka
    - olej słonecznikowy: 0.75 szklanki
    - ziele angielskie/ziarenka: 6 sztuk
    - liść laurowy: 4 sztuki
    - sok z cytryny do smaku: 1 sztuka
    - rodzynki sułtańskie: 15 dekagramów
    - miód/ cukier (opcjonalnie) (niekoniecznie): 1 łyżka
    - mleko lub woda (do moczenia śledzi): 1 litr
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie moczymy w mleku (możemy tez wymoczyć śledzie w wodzie) około 3 godziny, jeśli są bardzo słone to troszkę dłużej.
  • 2. Cebulę kroimy w cienkie paseczki. Wlewamy olej do średniej wielkości garnuszka, po czym do zimnego oleju dodajemy posiekaną cebulę, smażymy ją miękkości – cebulka nie może się zrumienić. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy (nie dajemy od razu całego słoiczka tylko próbujemy), dokładnie mieszamy. Dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie, wlewamy miód, na koniec wsypujemy rodzynki. Wszystko mieszamy na jednolitą masę. Całość smażymy około 5 minut, stale mieszając. Odstawiamy do ostudzenia.
    Do ostudzonego sosu dodajemy sok z połowy cytryny. Do śledzi nie dodajemy soli, bo z reguły śledzie nawet po wymoczeniu pozostają jeszcze lekko słone, natomiast jeżeli ktoś lubi może dodać troszkę świeżo zmielonego pieprzu, miód lub cukier.
  • 3. Płaty śledziowe osączamy z mleka, kroimy w szerokie paski, po czym zalewamy ostudzonym sosem, mieszamy i odstawiamy na kilkanaście godzin w chłodne miejsce. Przyrządzone śledzie możemy przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować