Śledzie z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śledzie moczymy w mleku (możemy tez wymoczyć śledzie w wodzie) około 3 godziny, jeśli są bardzo słone to troszkę dłużej.
2.Cebulę kroimy w cienkie paseczki. Wlewamy olej do średniej wielkości garnuszka, po czym do zimnego oleju dodajemy posiekaną cebulę, smażymy ją miękkości – cebulka nie może się zrumienić. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy (nie dajemy od razu całego słoiczka tylko próbujemy), dokładnie mieszamy. Dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie, wlewamy miód, na koniec wsypujemy rodzynki. Wszystko mieszamy na jednolitą masę. Całość smażymy około 5 minut, stale mieszając. Odstawiamy do ostudzenia.
Do ostudzonego sosu dodajemy sok z połowy cytryny. Do śledzi nie dodajemy soli, bo z reguły śledzie nawet po wymoczeniu pozostają jeszcze lekko słone, natomiast jeżeli ktoś lubi może dodać troszkę świeżo zmielonego pieprzu, miód lub cukier.
3.Płaty śledziowe osączamy z mleka, kroimy w szerokie paski, po czym zalewamy ostudzonym sosem, mieszamy i odstawiamy na kilkanaście godzin w chłodne miejsce. Przyrządzone śledzie możemy przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce.
Komentarze