Śledzie pod pierzynką

4.5 (160 ocen)

  • 20 min

Uwielbiam ten sposób podania śledzi. Mogą one znakomicie zastąpić sałatkę na stole.

  • 20 min

Składniki:

  • 4 filety śledziowe matjasy
    2 cebule
    5 jajek
    majonez i gęsta śmietana w proporcji 1 : 1
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie kroimy na mniejsze kawałeczki.
    Jajka gotujemy na twardo, oddzielamy żółtka od białek, drobno kroimy.
    Cebulę kroimy w kostkę, przelewamy wrzątkiem, studzimy.
    Majonez mieszamy ze śmietaną.
  • 2. Na dnie półmiska wysypujemy białka, układamy na nich pokrojone śledzie. Przykrywamy je cebulą na którą wylewamy majonez ze śmietaną. Całość posypujemy pokrojonymi żółtkami.
    Z wierzchu lekko można posypać ostrą papryką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować