Śledzie gotowane

4.48 (168 ocen)

  • 1 min

Znakomite na różnego rodzaju święta, uroczystości.

  • 1 min

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg śledzia półtusza lub filet świeży
    3 cebule
    2 op. gorczycy
    1 op. liścia laurowego
    1 op. ziela angielskiego
    dużo pieprzu

    marynata:
    3 szkl. wody
    1 szkl. octu
    2 łyżki soli
    3 łyżeczki cukru

    3/4 szkl. oleju (na koniec do polania)
    `
Wystaw ocenę:

4.48 (168 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie gotowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzia kroimy w kawałki. Cebulę kroimy w piórka.

    W garnku układamy śledzia, na to posypujemy cebulę, dużo pieprzu, dużo liścia laurowego i ziela angielskiego. Układamy warstwami aż do wyczerpania składników. Wlewamy zalewę, na wierzch lejemy olej. Trzymamy na ogniu do pierwszego zagotowania.

Porady

Zaletą tego dania jest to, że może stać do 1,5 miesiąca

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować