• 1 godz. 20 min

To placek, który gości na naszym stole od lat. Pasuje na wszelkie uroczystości

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 600 g mąki
    1 k. margaryny do pieczenia
    10 dkg drożdży
    3 jaja
    4 łyżki cukru
    1/2 szkl. kwaśnej śmietany

    1 kostka masła
    400 g rodzynek
    1 szkl. cukru

Wystaw ocenę:

4.44 (189 ocen)

Zobacz również:

Strucla Desery

Żyd - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Żyd 1. Zrobić rozczyn z drożdży, 1 łyżeczki mąki, pół szkl ciepłego mleka i 2łyżeczek cukru. Zostawić do wyrośnięcia. Roztopić tłuszcz
  • 2. Mąkę, śmietanę, jaja, cukier, tłuszcz (ostygnięty) i wyrośnięte drożdże mieszamy i zagniatamy ciasto. wstawiamy na 30 min. do lodówki
  • Żyd 3. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Ciasto jest delikatne więc musimy podsypać troszkę mąki żeby się nie przykleiło. Rozwałkujemy prostokąt z jednej części na długość blachy w jakiej będziemy piec.posypujemy 1/3 cukru, 1/3 rodzynek i 1/3 masła. zawijamy strucle. musimy końce tak zakończyć aby w trakcie pieczenia nie wypłynęło masło.
  • 4. Tak robimy z dwiema następnymi częściami ciasta. Posypujemy odrobiną cukru, najlepiej kryształ. Pieczemy w temp. 180 st i 45 min

Porady

Najlepiej piecze się na gotowych blaszkach z wyposażenia piekarnika

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować