1.Zrobić rozczyn z drożdży, 1 łyżeczki mąki, pół szkl ciepłego mleka i 2łyżeczek cukru. Zostawić do wyrośnięcia. Roztopić tłuszcz
2.Mąkę, śmietanę, jaja, cukier, tłuszcz (ostygnięty) i wyrośnięte drożdże mieszamy i zagniatamy ciasto. wstawiamy na 30 min. do lodówki
3.Ciasto dzielimy na 3 równe części. Ciasto jest delikatne więc musimy podsypać troszkę mąki żeby się nie przykleiło. Rozwałkujemy prostokąt z jednej części na długość blachy w jakiej będziemy piec.posypujemy 1/3 cukru, 1/3 rodzynek i 1/3 masła. zawijamy strucle. musimy końce tak zakończyć aby w trakcie pieczenia nie wypłynęło masło.
4.Tak robimy z dwiema następnymi częściami ciasta. Posypujemy odrobiną cukru, najlepiej kryształ. Pieczemy w temp. 180 st i 45 min
Porady
Najlepiej piecze się na gotowych blaszkach z wyposażenia piekarnika
Komentarze