Śledź w śmietanie

4.5 (174 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem kucharką i pracuję w zawodzie, a w domu gotuję dla męża i dwóch synów. Wszyscy trzej lubią dobrze zjeść.

Składniki:

  • ● 1 kg solonych śledzi
    ● mleko
    ● 1 groszek konserwowy
    ● 1-2 jabłka
    ● 2-3 cebule
    ● majonez (ok. 250 ml)
    ● kwaśna śmietana (ok. 250 ml)
    ● pieprz
    Zalewa:
    ● 2-3 ziarna czarnego pieprzu
    ● 3 ziarna ziela angielskiego
    ● 2 listki laurowe
    ● 2-3 łyżki 10-proc. octu
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Śledź w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki zalewy zagotowujemy,
    na koniec dodajemy pokrojoną
    w talarki cebulę. Studzimy.
    Śledzie moczymy godzinę
    w mleku, kroimy na kawałki
    i wkładamy na noc do zalewy
    octowej.
  • 2. Śledzie wyjmujemy z zalewy,
    dodajemy groszek, starte jabłka
    i cebulę z zalewy. Majonez mieszamy
    ze śmietaną (pół na pół),
    możemy dodać trochę zalewy
    octowej. Sos mieszamy ze śledziami.
    Doprawiamy pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sola

Notka redakcyjna

PP_12-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować