Serowe ślimaczki na słodko i słono - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Naleśniki na słodko:
Mleko z wodą wlewamy do miski. Dokładamy jajka, cukier, mąkę oraz proszek. Całość dokładnie miksujemy, aby ciasto było puszyste.
Ciasto wlewamy porcjami na rozgrzana patelnię i smażymy naleśniki z obu stron do zrumienienia.
2.Naleśniki na słono:
Mleko z wodą wlewamy do miski. Dokładamy jajka, sól, mąkę oraz proszek. Całość dokładnie miksujemy, aby ciasto było puszyste. Dokładamy szczypiorek.
Ciasto wlewamy porcjami na rozgrzaną patelnię i smażymy naleśniki z obu stron do zrumienienia.
3.Ser na słodko:
Wszystkie składniki razem miksujemy. Ja robię to w robocie kuchennym. W tedy masa jest gładka. Jeśli masa wyjdzie zbyt gęsta - dodać odrobinę śmietany lub mleka.
Na upieczony naleśnik nakładamy łyżkę ser, a na ser dajemy pasek z dżemu lub marmolady. Zwijamy w rulon.
4.Ser na słono:
Ser przekładamy na głęboką miskę, dolewamy mleko, dokładamy szczypiorek. Za pomocą widelca urabiamy twarożek doprawiając.
Na upieczony naleśnik ze szczypiorkiem nakładamy łyżkę ser. Zwijamy w rulon.
5.Z tak przygotowanych ruloników sporządzamy ślimaczki. Z jednego rulonu wychodzi jeden ślimaczek.
Rulon przekrawamy na długości około 2/3. Z krótszego fragmentu robimy skorupkę ślimaka.
Układamy ją na plecach ślimaka. Jeśli mamy ślimaka szczypiorkowego to rogi robimy ze szczypiorku, a jeśli ślimaka na słodko do rogi najlepiej wychodzą z paluszków delikatesowych (Ja akurat nie miałam ich w domu, więc wbiłam wykałaczki).
Komentarze