Sernik z wafelkami

4.5 (187 ocen)

  • 2 godz.

jest prosty w wykonaniu i naprawdę dobry

  • 2 godz.

Składniki:

  • na blachę 24x 24
    składniki na spód:
    - 280 g czekoladowych kruchych ciastek
    - 100 g roztopionego masła
    składniki na masę serową:
    - 500 g twarogu na serniki z wiaderka
    - 100 g cukru
    - 1 duże jajko
    - 40 g kakao
    - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

    - 1 rozbełtane jajko+ łyżka mleka
    - 6 wafelków Prince Polo lub inny wafelek o rozmiarze XXL< 52 g każdy>

    składniki na polewę:
    - 150 g gorzkiej czekolady
    - 150 ml śmietanki kremówki 30%
    - 100 g białej czekolady

Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z wafelkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1i1h4n3 1. Piekarnik nastawić na 180 stopni< termoobieg>
    Blaszkę posmarować masłem. Przyciąć 2 arkusze papieru do pieczenia, aby jeden z boków miał tyle samo, co blaszka, wyłożyć jednym arkuszem blaszkę, następnie posmarować spód papieru masłem i wyłożyć drugim arkuszem papieru do pieczenia, aby każde boki były zakryte przez papier. Zdecydowanie ułatwi to wyciągnięcie sernika z blaszki, poza tym spowoduje, że brzegi ciasta będą równe i nie trzeba będzie ich odcinać.
  • 2. Ciasteczka włożyć do blendera i zmiksować na piasek, dodać masło i miksować do powstania mokrego piasku. Tak przygotowanymi ciastkami wyłożyć spód blaszki.
  • 3. Ciasteczkowy spód wysmarować cienką warstwą rozbełtanego jajka, następnie wyłożyć na całą powierzchnie Prince Polo górną warstwą wafelków do ciastek, odpowiednio je przycinając i mocno przyciskając do ciasteczek. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy sernikowej
    Wszystkie składniki na sernik włożyć do miski i zmiksować na gładką masę. Wyjąć formę z lodówki. Na wafelki wylać całą masę sernikową, rozprowadzić i wyrównać.
  • 4. Blaszkę wstawić do nagrzanego < dalej na 180 stopni> piekarnika i piec ok 50- 60 minut aż wbity patyczek w sernik nie będzie mokry. Następnie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić sernik do ostudzenia przez ok 15 minut. Po tym czasie wyjąć sernik z piekarnika i zostawić do ponownego ostudzenia już na blacie.
  • 5. Gorzką czekoladę posiekać na mniejsze kawałki i włożyć do miski. Kremówkę podgrzać. Kiedy będzie się prawie gotować, natychmiast zdjąć z palnika i wlać do czekolady. Odczekać chwilę, a następnie mieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści i połączy ze śmietanką. Odstawić do ostudzenia, najlepiej do lodówki.
    Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
    Kiedy ganache z gorzkiej czekolady będzie gęste, ale nadaj lejące się, wylać go na sernik, następnie porobić kleksy białej czekolady i widelcem zrobić esy floresy.
    Sernik włożyć do lodówki na całą noc, aby czekolada mogła dobrze stężeć.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować