REKLAMA

Czekoladowy sernik na zimno z wafelkami

wyświetlono: 1433 | dodany do książki kucharskiej: 12 | polecenia: 1

Mocno czekoladowy sernik, który jest lekki pomimo sporej ilości czekolady. Znaczącego smaku nadają mu wafelki z mlecznym i czekoladowym nadzieniem.

opublikowany: 02.03.2017
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • CZEKOLADOWY SERNIK:

    ok 100 g biszkoptów okrągłych
    500 g twarogu zmielonego
    1/2 szklanki cukru
    150 g czekolady gorzkiej
    1 łyżka żelatyny
    2 łyżki wody zimnej
    2 wafelki z nadzieniem mlecznym
    1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%

    PIANKA STRACIATELLA:

    1 szklanka śmietanki kremówki 30%
    1 kopiasta łyżeczka żelatyny
    1 łyżka wody
    1 wafelek z nadzieniem czekoladowym

    POLEWA:

    1 łyżka kakao
    2 łyżki cukru pudru
    1/4 szklanki wody
    25 g masła
    50 g czekolady gorzkiej
    bezy
    wafelki
Ocena:

(średnia 5 z 183 głosów)

Sposób przygotowania:

  • image-0v6i117 1. Spód formy ∅ 20 cm wyłożyć biszkoptami. Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną i przestudzić.
    Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na około 10 min. Kiedy napęcznieje, rozpuścić na małym ogniu, ale nie wolno jej zagotować. Zmielony twaróg zmiksować razem z cukrem. Ciągle mieszając wlać przestudzoną, ale płynną czekoladę, a następnie żelatynę. Żelatyna lepiej się połączy, jeśli przed dodaniem połączymy ją z łyżką zmielonego twarogu.
  • image-16auc3d 2. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w czekoladowy sernik. Na końcu dodać starte na tarce jarzynowej wafelki i wszystko połączyć.
  • image-1jskp6b 3. Przelać na ułożone biszkopty i wyrównując wierzch odstawić do stężenia.
  • image-2ara463 4. Straciatella. Żelatynę zalać zimną wodą, a kiedy napęcznieje rozpuścić. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić i stale miksując wlać cienkim strumykiem przestudzoną, ale płynną żelatynę. Wafelka z nadzieniem czekoladowym zetrzeć na tarce i delikatnie wmieszać w kremówkę. Wyłożyć na czekoladowy sernik i odstawić do lodówki. Kiedy stężeje, wyjąć z formy.
  • 5. Zagotować w garnuszku wodę rozmieszaną z cukrem pudrem i kakao. Dodać masło i czekoladę. Podgrzewać na minimalnym ogniu, aż wszystko się połączy. Polewę wystudzić i polać po wierzchu sernika. Ozdobić bezami i kawałkami wafelków :) Sernik idealnie kroi się po paru godzinach. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: viki2903 viki2903

krem czekoladowy z wafelkami

obłędny czekoladowy deser który będzie skamował każdemu

kategoria: Desery krem krem czekoladowy opublikowany: 20.03.2017 | wyświetlono: 16040 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 0
Dodane przez: akrobatka22 akrobatka22

Potrójnie czekoladowy sernik na zimno

Sernik z trzema rodzajami czekolady, bez użycia piekarnika. Robi wrażenie na gościach. Polecam!

kategoria: serniki Desery opublikowany: 29.06.2016 | wyświetlono: 1954 Książki kucharskie: 8 | Polecenia: 0
Dodane przez: Teodorka Teodorka

Sernik na zimno

Uwielbiam serniki na zimno i pieczone. Ten robię od lat. Jest pysznyy.

kategoria: serniki sernik na zimno Desery opublikowany: 28.05.2014 | wyświetlono: 19155 Książki kucharskie: 46 | Polecenia: 2

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE