Sernik z konfiturą różaną i masą budyniową

4.48 (206 ocen)

  • 60 min

Przepyszny sernik z cudownym aromatem płatków dzikiej róży!!! Polecam!

  • 60 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Ciasto kruche:
    400g mąki
    250g margaryny
    3 żółtka
    1 jajko
    0,5 szklanki cukru
    2 łyżki śmietany
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    200g konfitury z płatków róży

    Masa serowa:
    1 kg sera
    1,5 szklanki cukru
    10 jajek
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 budyń waniliowy
    200g masła
    Cukier waniliowy
    100g rodzynek

    Krem budyniowy:
    750ml mleka
    1 szklanka cukru
    32g cukru waniliowego
    4 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    300g masła
    Kieliszek spirytusu - opcjonalnie

    Polewa czekoladowa:
    100g margaryny
    4 łyżki cukru
    3 łyżki kakao
    1 łyżka mleka
Wystaw ocenę:

4.48 (206 ocen)

Zobacz również:

Desery Konfitury

Sernik z konfiturą różaną i masą budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche: Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Jeden placek upiec osobno na złoty kolor. Drugi placek posmarować większą częścią konfitury i wylać masę serową. Piec przez ok. 60 minut w 180 stopniach, do zrumienienia ciasta. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
  • 2. Masa serowa: Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodając po jednym żółtku. Nie przerywając miksowania wkładać partiami ser, rodzynki oraz mąkę z budyniem. Całość dokładnie zmiksować. Masę serową mieszając delikatnie łyżką połączyć z ubitymi na sztywno białkami.
  • 3. Krem budyniowy: Odlać 1 szklankę mleka, pozostałe mleko zagotować z cukrami. Mąki wymieszać w odlanym mleku, roztwór wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń. Zimny utrzeć z masłem na puszystą masę.
  • 4. Polewa czekoladowa: Wszystkie składniki przełożyć do rondelka i podgrzewana małym ogniu, do rozpuszczenia się cukru i margaryny. Chwilkę gotować aż masa lekko zgęstnieje. Ostudzić.
  • 5. Przełożenie:
    Na sernik wyłożyć połowę kremu budyniowego. Przykryć go ciastem kruchym posmarowanym od spodu pozostałą częścią konfitury. Na wierzch wyłożyć pozostały krem budyniowy. Całość polać polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować