Sernik z kawą i kemem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa: Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać i posiekać margarynę, dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Rozwałkować i wyłożyć na baszę, posypać obficie kawą rozpuszczalną przez siteczko.
2.Masa serowa: Ser zmielić, kolejno dodawać resztę składników-zmiksować. Wylać na cisto i znowu posypać kawą.
3.Piana: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, ubijać do rozpuszczenia cukru. Dodać mąkę i bułkę, delikatnie wymieszać. Wyłożyć na masę serową. Piec mniej więcej godzinę w temp. 180 stopni.
4.Krem budyniowy: Mleko zagotować z cukrem. W oddzielnym naczyniu rozmieszać żółtka i mąki. Dodać do gotującego się mleka i chwilę gotować. Wystudzić. Margarynę utrzeć na kremową masę i dodawać po łyżce budyniu. Wyłożyć posypany kawą wystudzony sernik. Na wierzchu można posypać startą czekoladą lub kakaem.
Komentarze