Sernik na zimno z truskawkami na czekoladowym spodzie

4.5 (157 ocen)

  • 60 min

Nie trzeba wiele, żeby umilić sobie czas przy kawce, wystarczy solidny kawałek tego serniczka o migdałowym aromacie na intensywnie kakaowym spodzie, z dodatkiem truskawek i wykończony lśniącą glazurą czekoladową i świat wydaje się bardziej kolorowy..

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt na tortownicę o 24 cm

    - 5 jajek

    - 2/3 szkl mąki tortowej

    - 1/3 szkl ciemnego kakao

    - 3/4 szkl cukru

    Dodatkowo:

    - ok 20 st. truskawek

    Masa serowa

    - 1 kg sera z wiaderka

    - 1 szkl cukru pudru

    - 2 pełne łyżki żelatyny

    - pół łyżeczki aromatu migdałowego

    - 1 łyżeczka soku z cytryny

    - 100 ml wrzątku

    Glazura czekoladowa

    - 0,5 szkl. wody

    - 2 łyżeczka żelatyny żelatyny

    - 130 g cukru

    - 20 g glukozy w proszku

    - 50 g gorzkiego kakao

    - 80 ml śmietany kremówki
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik na zimno z truskawkami na czekoladowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt : Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier i miksujemy aż masa stanie się gładka i lśniąca. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z kakaem, miksujemy na najwolniejszych obrotach lub mieszamy całość szpatułką. Masę biszkoptową wylewamy do tortownicy ze spodem wyłożonym papierem do pieczenia. Boków nie smarujemy niczym. Pieczemy w temp. 160-170 st. C do momentu "suchego patyczka" tj. ok 30 minut. Gdy biszkopt ostygnie boki obkrawamy nożem od tortownicy.
  • 2. Truskawki oczyszczamy z szypułek, myjemy i przekrawamy na pół. Truskawki układamy w tortownicy, przekrojoną stroną dotykając boku formy tortownicy.
  • 3. Masa serowa: Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml wrzątku i studzimy. Serek waniliowy łączymy z cukrem pudrem przy użyciu miksera, dodajemy do niego aromat migdałowy i sok z cytryn.Na koniec cienkim strumieniem wlewamy żelatynę i miksujemy jeszcze chwilkę. Powstałą masę serową wylewamy na wystudzony biszkopt czekoladowy, z ułożonymi truskawkami, tak aby pokryć truskawki. Wstawiamy do lodówki aby masa serowa stężała. Na stężały sernik, wylewamy glazurę czekoladową.
  • 4. Glazura czekoladowa: Żelatynę zalewamy ¼ szkl. wody i odstawiamy do napęcznienia. Następnie rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Cukier, glukozę oraz resztę wody podgrzewamy w rondlu do aż składniki się rozpuszczą. Zdejmujemy z ognia i dodajemy do gorącego syropu cukrowego i kremówkę, dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy żelatynę i mieszamy, aż powstanie gładka i lśniąca masa. Odstawiamy do wystygnięcia i zgęstnienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować