Truskawkowy sernik na zimno na czekoladowym spodzie

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Polecam:))

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Tortownica 26cm
    Ciasto:
    200g kefiru
    130 gramów mąki
    70 gramów cukru
    1/3 szklanki oleju
    1 jajko
    1łyżka kakao
    0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    1 kg sera z wiaderka
    330g śmietany 30%
    200g truskawek
    100g borówek
    2 galaretki truskawkowe
    1 galaretka cytrynowa
    4 łyżki cukru pudru
    Poziomki, truskawki lub inne dowolne owoce na górę sernika
    Okrągłe biszkopty do wyłożenia tortownicy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Truskawkowy sernik na zimno na czekoladowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Jajko roztrzepać, dodać do nich cukier oraz kefir. Rozmieszać, wsypać przesianą mąkę z kakao, proszkiem i sodą. Zmiksować do powstania jednolitej masy. Na koniec wlać olej, połączyć. Piec w blaszce pokrytej papierem do pieczenia przez ok. 10 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Ostudzić.
  • 2. Masa serowa: 2 galaretki truskawkowe rozpuścić w 1 szklance wrzątku, lekko schłodzić, 1 galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder, tężejące truskawkowe galaretki, rozdrobnione truskawki i ser. Masę dokładnie zmiksować, gdy będzie jednolita wsypać borówki i delikatnie połączyć je z ciastem. Przełożyć na biszkopty, gdy masa stężeje, ułożyć pozostałe owoce i zalać galaretką. Wstawić do lodówki aby sernik stężał.

Porady

Do ciasta można użyć zarówno świeżych jak i mrożonych truskawek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Ser biały Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować