Masa serowa:
1 kg sera z wiaderka
330g śmietany 30%
200g truskawek
100g borówek
2 galaretki truskawkowe
1 galaretka cytrynowa
4 łyżki cukru pudru
Poziomki, truskawki lub inne dowolne owoce na górę sernika
Okrągłe biszkopty do wyłożenia tortownicy
Truskawkowy sernik na zimno na czekoladowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Jajko roztrzepać, dodać do nich cukier oraz kefir. Rozmieszać, wsypać przesianą mąkę z kakao, proszkiem i sodą. Zmiksować do powstania jednolitej masy. Na koniec wlać olej, połączyć. Piec w blaszce pokrytej papierem do pieczenia przez ok. 10 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Ostudzić.
2.Masa serowa: 2 galaretki truskawkowe rozpuścić w 1 szklance wrzątku, lekko schłodzić, 1 galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder, tężejące truskawkowe galaretki, rozdrobnione truskawki i ser. Masę dokładnie zmiksować, gdy będzie jednolita wsypać borówki i delikatnie połączyć je z ciastem. Przełożyć na biszkopty, gdy masa stężeje, ułożyć pozostałe owoce i zalać galaretką. Wstawić do lodówki aby sernik stężał.
Porady
Do ciasta można użyć zarówno świeżych jak i mrożonych truskawek.
Komentarze