Sernik na zimno z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Miękką margarynę utrzeć na gładką masę z cukrem,
cukrem waniliowym i solą. Dodać kolejno jajka. Wymieszać mąkę z kakao, mielonymi orzechami
i proszkiem do pieczenia, stopniowo połączyć z masą. Ciasto
przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm , wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 175 stopni, przez 25 minut.
2.Masa serowa:
Żelatynę namoczyć w 6 łyżkach wody,rozpuścić podgrzewając,
przestudzić. Śmietanę ubić. Twarożek utrzeć z mlekiem i cukrem
pudrem, połączyć ze śmietaną i żelatyną.
3.Tak przygotowaną masę wyłożyć na zimny biszkopt, odstawić do
stężenia na 1 godzinę. Brzoskwinie pokroić w plasterki (
brzoskwinie w syropie należy odsączyć na papierowym ręczniku).
Rozłożyć na masie serowej i polać tężejącą galaretką
brzoskwiniową. Ponownie odstawić do stężenia.
Komentarze