Sernik na zimno "Truskawkowa symfonia"

4 (1 ocen)

Bardzo efektowny, choć prosty w wykonaniu, deserek.

Składniki:

  • 350 g truskawek (waga po odszypułkowaniu)
    500 g sera białego półtłustego trzykrotnie mielonego
    2 galaretki truskawkowe
    3 pełne łyżki ksylitolu (można zastąpić cukrem pudrem)
    4 płaskie łyżeczki żelatyny
    ok. 50 g okrągłych biszkoptów
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Serniki Sernik na zimno Desery

Sernik na zimno "truskawkowa symfonia" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki myjemy, osączamy i pozbawiamy szypułek. 1/3 truskawek przekrawamy na ćwiartki, a pozostałe drobno kroimy. Galaretki rozpuszczamy w 400 ml wrzątku i studzimy.
  • 2. Formę do babki z kominkiem wykładamy folią spożywczą. Można użyć formy silikonowej lub formy do deserów Liliana, wówczas wystarczy je lekko natłuścić olejem. Na dnie formy rozkładamy ćwiartki truskawek i zalewamy 1/3 galaretki. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Drobno pokrojone truskawki mieszamy z resztą galaretki.
  • 3. Do sera dodajemy ksylitol, dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilkanaście minut, od czasu do czasu mieszamy.
  • 4. Żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wody, odstawiamy do napęcznienia, a następnie podgrzewamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej (1,5 minuty, moc 180W) do rozpuszczenia. Żelatynę łączymy z serem i dokładnie mieszamy.
  • 5. Około 1/4 sera mieszamy z około 1/3 galaretki z truskawkami. Otrzymamy masę w trzech kolorach: białą (ser), różową (ser z galaretką i truskawkami) oraz czerwoną (galaretka z truskawkami).
  • 6. Kiedy masy zaczną tężeć, na galaretkę z truskawkami ( z lodówki) wykładamy cienką warstwę masy białej, a następnie na przemian łyżką kładziemy masę białą, różową i czerwoną, tworząc nieregularny "wzór". Na wierzchu układamy biszkopty spodem do góry, wciskając je lekko w masę. Formę przykrywamy i wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
  • 7. Sernik wykładamy na talerz (paterę) i zdejmujemy folię. Deser można udekorować truskawkami i listkami mięty.

Porady

Deser jest mało słodki. Jeśli lubimy desery bardziej słodkie, należy dodać więcej ksylitolu lub cukru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ksylitol Ser biały Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować