Serniczki z patelni

4.5 (197 ocen)

Serniczki wspaniale delikatne rozpuszczają się w ustach. Idealne na śniadanie,obiad czy kolacje . Szybkie oraz proste w wykonaniu - równie smaczne jak tradycyjny pieczony sernik.

Składniki:

  • Składniki
    200-250g twarogu
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 jajko
    2-3 łyżki mąki
    1 łyżka otrąb żytnich
    Jeśli ktoś chce to jeszcze parę kostek czekolady

    Do podania:
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Desery

Serniczki z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Smażymy serniczki 1. Twaróg dokładnie rozgniatamy widelcem z jajkiem i cukrem. Następnie dodajemy mąkę oraz otręby (jeśli chcemy możemy dorzucić kawałki czekolady, rodzynki, orzechy itp.) i dokładnie mieszamy. Łyżką oddzielamy porcie ciasta z którego w dłoniach formujemy kulki, delikatnie obsypujemy mąką i spłaszczamy. Smażymy (najlepiej) na niewielkiej ilości masła lub suchej, rozgrzanej patelni teflonowej na małym ogniu z obydwu stron przez ok. minutę do zarumienienia.
    Gotowe serniczki układamy na talerzu, posypujemy cukrem pudrem

Porady

Jeśli dacie za mało mąki serniczki rozpadną się na patelni. Zdarza się, że podczas smażenia na suchej patelni serniczki przyklejają się do niej i rozpadają. Dlatego najlepiej jest smażyć je na niewielkiej ilości masła, oliwy lub oleju rzepakowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować