Semifreddo z bezami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Jajka delikatnie myjemy i wyparzamy, oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy z cukrem do białości. Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywną pianę. Śmietanę kremówkę ubijamy.
2. Zamykany pojemnik wykładamy folią spożywczą. Do żółtek dodajemy śmietanę oraz białka. Delikatnie i powoli mieszamy, aby konsystencja masy pozostała puszysta. Połowę deseru przekładamy do wyłożonego folią pojemnika układamy bezy i zalewamy resztą deseru. Chłodzimy w zamrażalniku ok 4 godziny.
3. Owoce (u mnie :jagody, maliny, borówki) miksujemy z łyżeczką cukru, przepuszczamy przez sitko.
4. Gotowy deser kroimy na grube plastry, polewamy sokiem z owoców i dekorujemy bezami.
Komentarze