Selerowa pieczeń z gulaszem

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 7 osób

Nietypowa pieczeń i tradycyjny gulasz to idealne połączenie smaków! Seler wychodzi aromatyczny i soczysty. W takim wydaniu posmakował całej mojej rodzinie:).

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 7 osób

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    • 1 duży seler (800 gram),
    • 500 gram szynki wieprzowej,
    • 1 mały jogurt naturalny (200 ml)
    Składnik dodatkowy:
    • 8 pieczarek
    Składniki robocze:
    • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
    • 0,5 cebuli,
    • Olej rzepakowy,
    • Woda do podlania gulaszu,
    • Do przyprawienia gulaszu: przyprawa do gulaszu, ewentualnie sól, świeżo mielony kolorowy pieprz, ostra papryka do smaku,
    • Do przyprawienia pieczeni z selera: 1 ząbek czosnku, ostra papryka, majeranek, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, kolendra, sól, pieprz, tymianek,
    Dekoracja:
    • Natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz Szynki

Selerowa pieczeń z gulaszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przyprawianie selera 1. PIECZEŃ Z SELERA: Seler bardzo dokładnie myjemy. Umyty osuszamy i nacieramy olejem. Tak przygotowany oprószamy przyprawami (papryka, sól, pieprz, tymianek majeranek, kolendra), nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem i oprószamy pietruszką.
  • przed pieczeniem 2. Gotowy zawijamy w folię aluminiową.
    Przekładamy go do naczynia żaroodpornego i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Seler pieczemy do miękkości w 200°C około 1,5 godziny. Jego twardość sprawdzamy długą wykałaczką. Gdy wykałaczka miękko wchodzi, seler jest gotowy. Jeśli chcemy pieczeń bardziej zrumienioną na 10 minut przed końcem pieczenia odwijamy folię aluminiową.
    Między czasie przygotowujemy gulasz.
  • rozdrobnienie mięsa 3. GULASZ:
    Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i rumienimy na oleju. Umyte i osuszone mięso kroimy w dużą kostkę. Mięso oprószamy przyprawą do gulaszu. Tak przygotowane dodajemy do cebuli. Dokładnie go obsmażamy. Zrumienione podlewamy wodą, by mięso opływało w niej do połowy. Dodajemy do niego koncentrat pomidorowy, przykrywamy i dusimy do miękkości. W razie potrzeby uzupełniamy stan wody.
  • krojenie pieczarek 4. Pieczarki myjemy, osuszamy, kroimy w plasterki i przysmażamy na oddzielnej patelni. Gotowe dodajemy do miękkiego mięsa.
  • dodanie jogurtu 5. Pod koniec duszenia do gulaszu dodajemy jogurt naturalny. Całość dalej podgrzewamy do zredukowania płynu, po dodaniu jogurtu. Gulasz ostatecznie doprawiamy do smaku.
    Gotową pieczeń wyjmujemy, kroimy w plastry około 0,8-1 cm. Podajemy ją w towarzystwie gulaszu. Całość dekorujemy natką pietruszki. Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt Pieczarki Seler Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować