Schab faszerowany suszonymi pomidorami i serem feta

4.96 (157 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo smaczna pieczeń ze schabu nadziana suszonymi pomidorami i serem feta.Na niedzielny i świąteczny obiad.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ok.1,5 kg schabu w jednym kawałku
    Marynata:
    sok z 1 cytryny, 2 łyżki oleju, 1 łyżka Delikatu do mięs,1/2 łyżki kminku,czosnek granulowany,pieprz,sól do smaku
    Nadzienie:
    1 słoik suszonych pomidorów,1 opakowanie sera typu feta
    Dodatkowo:wykałaczki,rękaw foliowy
Wystaw ocenę:

4.96 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń

Schab faszerowany suszonymi pomidorami i serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab umyć,osuszyć.Składniki marynaty połączyć,natrzeć schab z każdej strony marynatą.Mięso przykryć ,wynieść do chłodu(lodówki) na kilka godzin.Pomidory osączyć z zalewy,ser feta wyjąć z opakowania i pokroić w małe słupki.Schab wyjąć z lodówki,łyżką drewnianą zrobić dziurę na wylot.Napychać na przemian suszonymi pomidorami i serem feta powstałą dziurkę( ściśle ) w schabie.Spiąć z jednej i drugiej strony wykałaczkami środek z nadzieniem .Schab ułożyć w rękawie foliowym ,wlać do rękawa kieliszek wody pomieszany z maggą(przyprawa w płynie)spiąć rękaw klipsami.Włożyć mięso do nagrzanego piekarnika do ok.170-180 stopni i piec przez ok.1,5 godz.Przed końcem pieczenia rozciąć rękaw aby mięso się zrumieniło.Schab kroimy po ostygnięciu(aby się nie kruszył).

Porady

Schab podajemy z sosem pieczeniowym,ziemniaczkami lub ryżem z warzywami i zestawem surówek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować