Bardzo smaczna pieczeń ze schabu nadziana suszonymi pomidorami i serem feta.Na niedzielny i świąteczny obiad.
2 godz.
Składniki:
ok.1,5 kg schabu w jednym kawałku
Marynata:
sok z 1 cytryny, 2 łyżki oleju, 1 łyżka Delikatu do mięs,1/2 łyżki kminku,czosnek granulowany,pieprz,sól do smaku
Nadzienie:
1 słoik suszonych pomidorów,1 opakowanie sera typu feta
Dodatkowo:wykałaczki,rękaw foliowy
Schab faszerowany suszonymi pomidorami i serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab umyć,osuszyć.Składniki marynaty połączyć,natrzeć schab z każdej strony marynatą.Mięso przykryć ,wynieść do chłodu(lodówki) na kilka godzin.Pomidory osączyć z zalewy,ser feta wyjąć z opakowania i pokroić w małe słupki.Schab wyjąć z lodówki,łyżką drewnianą zrobić dziurę na wylot.Napychać na przemian suszonymi pomidorami i serem feta powstałą dziurkę( ściśle ) w schabie.Spiąć z jednej i drugiej strony wykałaczkami środek z nadzieniem .Schab ułożyć w rękawie foliowym ,wlać do rękawa kieliszek wody pomieszany z maggą(przyprawa w płynie)spiąć rękaw klipsami.Włożyć mięso do nagrzanego piekarnika do ok.170-180 stopni i piec przez ok.1,5 godz.Przed końcem pieczenia rozciąć rękaw aby mięso się zrumieniło.Schab kroimy po ostygnięciu(aby się nie kruszył).
Porady
Schab podajemy z sosem pieczeniowym,ziemniaczkami lub ryżem z warzywami i zestawem surówek.
Komentarze