Zapach kardamonu jest trudny do opisania, ale wspaniale pobudza wyobraźnię. Zwykłym burakom nadaje niezwykły posmak.
Dla 1 osoby
Składniki:
kilka buraków,
sok z cytryny,
kilka owoców kardamonu,
oliwa,
sól, pieprz,
rukola,
twardy ser kozi,
orzechy włoskie,
sos:
50 ml oleju z orzechów włoskich,
kilka kropel octu winnego,
pół łyżeczki miodu,
pół łyżeczki musztardy Dijon,
można dodać odrobinę wody,
sól do smaku.
Sałatka z pieczonych buraków z kardamonem i kozim serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki obgotować, obrać i pokroić w cienkie plastry. Ułożyć w naczyniu do zapiekania wysmarowanym oliwą, posypać zmiażdżonymi w moździerzu ziarnami wyłuskanego kardamonu, skropić oliwą, sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem - chwilę zapiekać.
2.W tym czasie jak buraki będą w piekarniku przygotować sos. W słoiczku lub w shakerze do sosów wymieszać wszystkie jego składniki. Rukolę umyć, wysuszyć. Uprażyć kawałki orzechów. Ser pokroić w kostkę. Układać an talerzu warstwę buraków, na wierzch rukola, ser i orzechy. Całość polać sosem.
Komentarze