Sałatka z pieczonych buraków z kardamonem i kozim serem

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby

Zapach kardamonu jest trudny do opisania, ale wspaniale pobudza wyobraźnię. Zwykłym burakom nadaje niezwykły posmak.

  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • kilka buraków,
    sok z cytryny,
    kilka owoców kardamonu,
    oliwa,
    sól, pieprz,
    rukola,
    twardy ser kozi,
    orzechy włoskie,

    sos:
    50 ml oleju z orzechów włoskich,
    kilka kropel octu winnego,
    pół łyżeczki miodu,
    pół łyżeczki musztardy Dijon,
    można dodać odrobinę wody,
    sól do smaku.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z pieczonych buraków z kardamonem i kozim serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • buraki 1. Buraki obgotować, obrać i pokroić w cienkie plastry. Ułożyć w naczyniu do zapiekania wysmarowanym oliwą, posypać zmiażdżonymi w moździerzu ziarnami wyłuskanego kardamonu, skropić oliwą, sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem - chwilę zapiekać.
  • buraki 2. W tym czasie jak buraki będą w piekarniku przygotować sos. W słoiczku lub w shakerze do sosów wymieszać wszystkie jego składniki. Rukolę umyć, wysuszyć. Uprażyć kawałki orzechów. Ser pokroić w kostkę. Układać an talerzu warstwę buraków, na wierzch rukola, ser i orzechy. Całość polać sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Kardamon Kozi ser Rukola Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować