Sałatka z młodych ziemniaków i młodej kapusty

4.5 (156 ocen)

Pikantnie doprawiona.

Składniki:

  • 500 g młodych ziemniaków
    300 g młodej kapusty (1/3 główki średniej wielkości sztuki)
    1 duża biała cebula
    1 pęczek szcypiorku
    1/2 pęczka natki pietruszki

    Sos:
    1/2 szklanki gorącej wody
    4 łyżeczki oliwy
    3 łyżeczki soku z cytryny lub octu
    2 łyżeczki musztardy sarepskiej
    1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta
    1 łyżeczka cukru
    szczypta pieprzu cayenne
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Sałatka z młodych ziemniaków i młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka z młodych ziemniaków i młodej kapusty 1. Ziemniaki ugotować (około 15 min) w lekko osolonej wodzie, odcedzić, wystudzić i pokroić na niezbyt małe kawałki.
    Kapustę poszatkować, przełożyć do naczynia z pokrywą, zalać wrzątkiem, przykryć i pozostawić na 10 min. Następnie odcedzić i wystudzić.
    Do miski/salaterki przełożyć ziemniaki, dodać kapustę oraz posiekaną cebulę i zieleninę. Wymieszać.
  • Sałatka z młodych ziemniaków i młodej kapusty 2. Aby przygotować sos, Vegetę rozpuścić w wodzie, wystudzić. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Doprawić solą. Sosem zalać przygotowane warzywa i zieleninę. Całość dokładnie wymieszać i włożyć na co najmniej 2 godziny do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować