500 g młodych ziemniaków
300 g młodej kapusty (1/3 główki średniej wielkości sztuki)
1 duża biała cebula
1 pęczek szcypiorku
1/2 pęczka natki pietruszki
Sos:
1/2 szklanki gorącej wody
4 łyżeczki oliwy
3 łyżeczki soku z cytryny lub octu
2 łyżeczki musztardy sarepskiej
1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta
1 łyżeczka cukru
szczypta pieprzu cayenne
sól do smaku
Sałatka z młodych ziemniaków i młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotować (około 15 min) w lekko osolonej wodzie, odcedzić, wystudzić i pokroić na niezbyt małe kawałki.
Kapustę poszatkować, przełożyć do naczynia z pokrywą, zalać wrzątkiem, przykryć i pozostawić na 10 min. Następnie odcedzić i wystudzić.
Do miski/salaterki przełożyć ziemniaki, dodać kapustę oraz posiekaną cebulę i zieleninę. Wymieszać.
2.Aby przygotować sos, Vegetę rozpuścić w wodzie, wystudzić. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Doprawić solą. Sosem zalać przygotowane warzywa i zieleninę. Całość dokładnie wymieszać i włożyć na co najmniej 2 godziny do lodówki.
Komentarze