Sałatka z młodej kapusty ze szpinakiem

0 (0 ocen)

Sałatka z sezonowych młodych warzyw oraz ogórków konserwowych. Smaczny i zdrowy dodatek do obiadu. Polecam!

Składniki:

  • ½ większej młodej białej kapusty (400 g)
    3 średnie młode marchewki (łącznie 250 g)
    6 większych ogórków konserwowych (łącznie 300 g)
    50 g świeżego szczawiu
    50 g świeżego szpinaku
    3 kopiaste łyżki posiekanego szczypiorku
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    2 – 3 łyżki oliwy
    1 – 2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie)
    2 łyżki musztardy sarepskiej
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sałatka z młodej kapusty ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka z młodej kapusty ze szpinakiem 1. Kapustę poszatkować, oczyszczoną marchewkę zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej, szczaw i szpinak posiekać. Rozdrobnione składniki przełożyć do miski. Dodać szczypiorek i po szczypcie soli oraz cukru. Całość ugnieść dłonią i pozostawić do zmięknięcia (ok. 30 min).
  • Sałatka z młodej kapusty ze szpinakiem 2. Następnie dołożyć pokrojone na półplastry korniszony, natkę pietruszki, musztardę oraz oliwę. Całość wymieszać, na końcu doprawiając do smaku solą, cukrem, pieprzem i, w razie potrzeby, sokiem z cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować