Sałatka sprawdzi się jako danie obiadowe w upalne dni, a także zadowoli podniebienia Gości na niejednej imprezie.
Składniki:
850 g młodych ziemniaków
250 g oczyszczonych pieczarek
po 1/2 pęczka koperku i natki pietruszki
3 - 4 łyżki majonezu
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
sok z cytryny do smaku
pieprz biały mielony do smaku
cukier do smaku
sól do smaku
Sałatka z młodych ziemniaków i pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki oskrobać i ugotować (około 15 min) w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzić, wystudzić i pokroić na niezbyt małe kawałki.
Pieczarki przełożyć do naczynia z pokrywą, zalać wrzątkiem, odłożyć na 10 min. Pieczarki odcedzić, wystudzić i pokroić na kawałki, również niezbyt małe.
W misce wymieszać ziemnaki, pieczarki i posiekaną zieleninę.
2.Dodać majonez, sok z cytryny i przyprawy. Sałatkę wymieszać i odłożyć do przegryzienia.
Komentarze