SAŁATKA z CHAYOTE czyli CUKINI KOLCZASTEJ

0 (0 ocen)

  • 60 min

No i wymyśliłam co przygotować z tego cuda;) Muszę przyznać, że sałatka była pyszna. Przepis możecie wykonać z tradycyjną cukinią.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 duże chayote
    8 fileciki anchois
    natka z pietruszki
    oliwa z oliwek
    1 cytryna (sok i skórka z ½ cytryny)
    ząbek czosnku
    sól
    swieżo zmielony pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z chayote czyli cukini kolczastej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Chayote umyłam, obrałam ze skórki i pokroiłam na kawałeczki (szerokie paski).
  • 2. Na patelni rozgrzałam troszkę oliwy z ząbkiem czosnku (w całości). Po ok. 1 min. wyciągnęlam czosnek i dodałam chayote, posoliłam. Dusiłam ok. 15 min. pod przykryciem, kontrolując co chwilę, żeby warzywo nie bylo zbyt miękkie. Wystudziłam.
  • 3. Odcedziłam troszkę z soku, który wytworzył się w trakcie duszenia. Dodałam ok. 4 łyżek oliwy z oliwek i sok z całej i skórkę z ½ cytryny (startą na drobnej tarce), posiekaną natkę z pietruszki oraz fileciki anchois pokrojone na małe kawałeczki. Doprawiłam solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wsadziłam do lodówki, żby lekko się schłodziło, a smaki się ‘przegryzły’.
    Buon Appetito ;)

Porady

Sałatkę można przygotować z tradycyjnej cukini. Wybierz młode i małe cukinie, które mają mało nasion. Nie obieraj ze skórki i pokrój w talarki lub półksiężyce, a później postępuj wg mojego przepisu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować