Sałatka jarzynowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób

Ile gospodyń tyle wersji sałatek jarzynowych. Jedni dodają ogórki kiszone, a inni na occie. Niektórzy nie dodają jabłek, u mnie muszą być obowiązkowo. Mniej lub więcej majonezu. Co kto lubi. Ale jedno jest pewne, że każda wersja jest pyszna. I nie ma co ukrywać, że sałatka jarzynowa to królowa wszystkich spotkań rodzinnych, świąt i imprez.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 kg marchewki
    6 jajek
    1 mała cebula
    2 pietruszki
    5 średnich ziemniaków
    1 litrowy słoik ogórków kiszonych
    1 puszka zielonego groszki
    2 jabłka
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
    kilka łyżek majonezu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka jarzynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę.
  • 2. Marchewki i pietruszki obieramy myjemy i gotujemy do miękkości, następnie studzimy i kroimy w kostkę.
  • 3. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości, studzimy i kroimy w kostkę.
  • 4. Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę.
  • 5. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
  • 6. Ogórki kiszone kroimy w kostkę i odsączmy z nadmiaru soku.
  • 7. Groszek dokładnie odsączmy z zalewy.
  • 8. Wszystkie przygotowane składniki mieszamy z majonezem i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Wstawiamy do lodówki żeby sałatka się schłodziła, a składniki ,,przegryzły się''.
  • 9. Podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Warto żeby sałatka dobrze się schłodziła.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować