Sałatka gyros z sosem "Tysiąc Wysp"

4.5 (194 ocen)

Małe i smaczne urozmaicenie wszystkim dobrze znanego gyrosa.

Składniki:

  • pół główki kapusty pekińskiej
    1 podwójna pierś z kurczaka + przyprawa gyros ok. 2 łyżki
    pół cebuli lub 1 mała
    pół świeżego,długiego ogórka
    mała puszka kukurydzy
    2 pomidory
    pół kostki sera feta
    pół butelki (125ml) sosu "Tysiąc Wysp" (ja używam firmy "HEINZ")

    SOS CZOSNKOWY:

    3 łyżki majonezu
    3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 12% lub 18%
    2-3 ząbki czosnku
    pół łyżeczki cukru
    szczypta soli, pieprzu i papryki mielonej
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sałatka warstwowa Gyros

Sałatka gyros z sosem "tysiąc wysp" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę lub paski, przyprawić przyprawą gyros, usmażyć na oleju.
    Kapustę pekińską drobno poszatkować. Cebulę pokroić w piórka. Ogórka obrać, przekroić wzdłuż, usunąć łyżeczką nasionka ze środka (by uniknąć nadmiaru wody), pokroić w kosteczkę. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Ser feta także pokroić w kostkę.
  • 2. SOS CZOSNKOWY:
    Majonez wymieszać ze śmietaną, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawić i wymieszać.
  • 3. W naczyniu, w którym będziemy podawać sałatkę, układać warstwami:

    pół poszatkowanej kapusty pekińskiej,
    usmażone mięso,
    cebula,
    sos "Tysiąc Wysp",
    ogórek,
    kukurydza,
    feta,
    sos czosnkowy,
    pomidory,
    reszta poszatkowanej kapusty pekińskiej
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować