Małe i smaczne urozmaicenie wszystkim dobrze znanego gyrosa.
Składniki:
pół główki kapusty pekińskiej
1 podwójna pierś z kurczaka + przyprawa gyros ok. 2 łyżki
pół cebuli lub 1 mała
pół świeżego,długiego ogórka
mała puszka kukurydzy
2 pomidory
pół kostki sera feta
pół butelki (125ml) sosu "Tysiąc Wysp" (ja używam firmy "HEINZ")
SOS CZOSNKOWY:
3 łyżki majonezu
3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 12% lub 18%
2-3 ząbki czosnku
pół łyżeczki cukru
szczypta soli, pieprzu i papryki mielonej
Sałatka gyros z sosem "tysiąc wysp" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka pokroić w kostkę lub paski, przyprawić przyprawą gyros, usmażyć na oleju.
Kapustę pekińską drobno poszatkować. Cebulę pokroić w piórka. Ogórka obrać, przekroić wzdłuż, usunąć łyżeczką nasionka ze środka (by uniknąć nadmiaru wody), pokroić w kosteczkę. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Ser feta także pokroić w kostkę.
2.SOS CZOSNKOWY:
Majonez wymieszać ze śmietaną, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawić i wymieszać.
3.W naczyniu, w którym będziemy podawać sałatkę, układać warstwami:
pół poszatkowanej kapusty pekińskiej,
usmażone mięso,
cebula,
sos "Tysiąc Wysp",
ogórek,
kukurydza,
feta,
sos czosnkowy,
pomidory,
reszta poszatkowanej kapusty pekińskiej
Komentarze