Sałatka z sosem tysiąca wysp

4.5 (195 ocen)

Sałatka z kolorowym sosem tysiąca wysp jest bardzo sycąca, polecam ją na kolację.

Składniki:


  • (składniki na 2 porcje)

    2 kromki chleba razowego
    1/2 główki sałaty lodowej
    8 pomidorków koktajlowych
    1 duży ogórek gruntowy lub 1/2 szklarniowego
    1 mała czerwona cebula
    1/4 czerwonej papryki
    1 filet z kurczaka
    olej
    sól, pieprz, ostra papryka

    Sos tysiąca wysp:
    8 łyżek jogurtu naturalnego
    4 łyżki keczupu
    1/4 łyżeczki chilli
    1 płaska łyżka cukru
    1 łyżka octu winnego
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sosy Grzanki

Sałatka z sosem tysiąca wysp - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sałatę lodową drobno siekamy. Pomidorki przekrawamy na pół, ogórka, cebulę i paprykę kroimy w plastry.


  • 2. Fileta kroimy w kostkę, dodajemy 1 łyżkę oleju, obsypujemy solą, pieprzem, papryką i podsmażamy do zarumienienia.
  • 3. Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą.
  • 4. Chleb kroimy w kostkę, dodajemy 1 łyżkę oleju, sól i pieprz, dokładnie mieszamy. Podsmażamy na małym ogniu do momentu aż grzanki zrobią się chrupiące.
  • 5. Na talerzach układamy sałatę. Polewamy ją obficie sosem, następnie układamy pomidory, ogórki, paprykę, filety, cebulę. Posypujemy grzankami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować