Sakiewki z krewetkami i ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Krewetki myjemy, usuwamy jelito, pancerzyk, osuszamy. Do soku pomarańczowego dodajemy zmiażdżony czosnek, suszoną paprykę, kolendrę, sól i piperz, zalewamy krewetki i odstawiamy na pewien czas, im dłużej tym lepiej, bo krewetki "przejdą" smakiem marynaty. Smażymy na oliwie z oliwek.
2.Papier ryżowy moczymy we wrzątku, uważając, aby się nie porwał, układamy na płaskiej powierzchni.
Liść kapusty pekińskiej drobno siekamy, plaster ananasa kroimy na małe kawałki. Na każdym krążku papieru ryżowego kładziemy jedną krewetkę, odrobinę kapusty pekińskiej, dwa kawałki ananasa i posypujemy to słonecznikiem uprażonym na suchej patelni.
3.Delikatnie zbieramy boki papieu ryżowego i formujemy sakiewkę. Przewiązujemy szczypiorkiem. Podajemy z sosem sojowym.
Komentarze