Sakiewki rybne ze szpinakiem i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.WYKONANIE:
Filety moga być z dowolnej ryby, ja mialam sole. Fileciki delikatnie opruszamy przyprawa uniwersalna i pieprzem, obtaczamy w mace i smażymy delikatnie z jednej i drugiej strony. Odstawiamy do ostygniecia. Cebule pokroic w kostke i zeszklic na patelni, dodac szpinak i pokrojony koperek oraz sol i pieprz do smaku. Dusic pod przykryciem pare minut , nastepnie zestawic z ognia i dodac śmietane i wymieszac. Odstawic do ostygniecia. Ciast francuskie kroimy każdy płat na 6 równych kawałkow. Ser feta lub serek topiony kroimy na 12 kawałkow. Filety dzielimy tak, aby było 12 kawałków. Teraz można robic sakiewki: ciasto franciskie+szpinak+ser+ryba i zawijamy ciasto w sakiewki. Chwytamy ciasto za przeciwlegle rogi i sklejamy je, nastepne rogi tak samo. Kazda szczeline w ciescie także sklejamy aby nie wypłynął szpinak ani serek. Pieczemy w temp 180 stopni ok. 15-20minut Az się sakiewki zarumienia i gotowe! Smacznego. !! blache warto wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarowac olejem aby sakiewki łatwo odchodzily od blachy. SMACZNEGO!!
Komentarze