Orientalne smaki możemy w łatwy sposób przygotować we własnej kuchni, zwłaszcza, że nie jest to trudne, a bardzo smaczne danie. Można przygotować je wcześniej, a podsmażyć tuż przed podaniem.
Sajgonki z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i smażyć mięso do miękkości, pod koniec dodać pieprz, sos sojowy i przeciśnięty przez praskę czosnek.
2.Z umytych liści kapusty usunąć twarde, środkowe części, a pozostałe posiekać i dodać na 5 minut przed końcem smażenia się mięsa. Usmażone zdjąć z ognia, dodać posiekaną bazylię i wymieszać.
3.Płaty papieru ryżowego moczyć przez moment w letniej wodzie. Odłożyć na drewnianą deseczkę, aby płaty naleśników ryżowych zmiękły i lekko przeschły.
4.Następnie na każdym płacie papieru kłaść 1 łyżkę farszu i delikatnie rolować, zawijając boki naleśnika do środka. Najlepiej jest to robić na deseczce.
5.Przygotować wszystkie sajgonki, a dopiero później je smażyć na odrobinie oleju, partiami, po około 2 minuty z każdej strony lub do czasu aż będą ładnie zrumienione i chrupiące.
Komentarze