Ryż z warzywami i sercami z kurcząt - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sos:
Serca pokroić na połówki. W rondelku rozpuścić małą łyżeczkę masła klarowanego. Przełożyć pokrojone serca i smażyć na dużym ogniu. W czasie gdy serca się smażą pokroić cebulę w piórka, następnie dodać do smażących się serc od czasu do czasu mieszając. Po ok 10 minutach zalać wodą i gotować przez 1 godzinę. Po godzinie rozgrzać na patelni 2 duże łyżki oleju i wsypać mąkę, tyle żeby nie była sucha i żeby nie było grudek. W razie potrzeby dolać olej i tak podsmażać mąkę, przez parę sekund. Przełożyć do gotujących się serc. Przyprawić solą i pieprzem, dodać majeranek i pokrojony koperek.
Warzywa:
Warzywa pokroić w paski i podsmażyć, można równie dobrze użyć warzyw mrożonych „na patelnie”.
Podawać z ryżem wszelkiego rodzaju lub makaronem.
Komentarze