Ryba w panierce z ziołami

4.5 (167 ocen)

  • 45 min

pyszna:)

  • 45 min

Składniki:

  • 1 kg morskiej ryby
    1 szklanka mąki
    1 łyżeczka suszonej lub świeżej bazylii
    1 łyżeczka oregano
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    1 łyżeczka przyprawy do ryb
    ¼ łyżeczki granulowanego czosnku
    sól i pieprz
    2 łyżki oleju
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ryba w panierce z ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ryba w panierce z ziołami 1. Rybę dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze części po czym obsypujemy solą i pieprzem. Następnie przygotowujemy pastę z ziół. Do miseczki wlewamy 2 łyżki oleju i dodajemy kolejno przyprawy: suszona bazylię, oregano, zioła prowansalskie, przyprawę do ryb oraz czosnek. Mieszamy wszystko ze sobą. Tak przygotowaną mieszanką nacieramy ryby i wstawiamy na 10 minut do lodówki. Możemy dodatkowo posypać rybę drobno posiekaną cebulą.
  • 2. Po tym czasie rozgrzewamy olej na patelni. Rybę obtaczamy w mące i smażymy z obu stron na rumiany kolor. Na samym początku najlepiej jest smażyć w wysokiej temperaturze, a następnie w niskiej to gwarantuje nam, że będziemy mieli chrupiącą skorupkę a ryba w środku będzie soczysta. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować