Ryba i krewetki w sosie szpinakowym

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

3 w 1 -- proste, efektowne i zdrowe

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • - mrożone ugotowane krewetki: 200 gramów
    - filet z białej ryby (np. mintaj): 1 sztuka
    - świeży szpinak: 300 gramów
    - mleczko kokosowe: 200 mililitrów
    - sok z cytryny: 0.5 sztuki
    - cynamon mielony: 1 łyżeczka
    - czerwona papryka mielona: 0.5 łyżeczki
    - tymianek suszony: 0.5 łyżeczki
    - kurkuma: 0.5 łyżeczki
    - cebula (pokrojona w kostkę): 1 sztuka
    - czosnek (posiekany): 1 ząbek
    - mąka (do obtoczenia ryby): 1 łyżka
    - sól, pieprz (do smaku): 1 szczypta
    - masło (do smażenia): 1 łyżka
    - oliwa (do smażenia): 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Ryba i krewetki w sosie szpinakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krewetki rozmrozić. Rybę posolić, następnie skropić sokiem z cytryny. Cynamon wymieszać z papryką, tymiankiem i kurkumą. Przygotowaną mieszanką przypraw posypać rybę. Przykryć folią i schować do lodówki.
  • 2. Na maśle podsmażyć cebulę z czosnkiem, odstawić. Na patelnię wylać mleczko kokosowe i dodać pokrojony drobno szpinak (kilka liści odłożyć do dekoracji). Gotować do momentu aż szpinak zwiędnie, a część mleczka kokosowego odparuje.
    Odłożyć 4 krewetki do dekoracji. Przelać je wrzątkiem. Pozostałe dodać do sosu szpinakowego i zagotować.
  • 3. Na patelni rozgrzać oliwę. Filet obtoczyć w mące i smażyć z obu stron do zrumienienia. Zdjąć z patelni, odsączyć na papierowym ręczniku. Pokroić na cztery części i ułożyć na talerzu. Polać sosem szpinakowym. Udekorować czterema krewetkami i pokrojonym w cienkie paseczki świeżym szpinakiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby Owoce morza Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mrożenie Zamrożone Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować