Różowe jajka w sosie tatarskim

4.5 (185 ocen)

Niezwykle efektowna i smaczna przystawka. Idealne danie na wielkanocny stół.

Składniki:

  • 8 jajek

    Zalewa:
    1 szkl wody
    1/2 szkl koncentratu z buraków
    1/3 szkl wina półwytrawnego
    3 łyżki cukru
    łyżeczka soli
    kilka ziarenek ziela angielskiego
    3 liście laurowe

    Sos tatarski:
    słoiczek marynowanych pieczarek
    4 ogórki konserwowe
    mały słoiczek majonezu
    łyżeczka musztardy
    sól, pieprz

    natka pietruszki do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Różowe jajka w sosie tatarskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1-2 dni wcześniej przygotować jajka. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać. W garnku zagotować wodę, dodać koncentrat, wino, przyprawy, ostudzić. Obrane jajka ułożyć w dużym słoiku, zalać zalewą i zakręcić. Odstawić do lodówki na 1-2 dni.
  • 2. Sos tatarski: Pieczarki i ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, doprawić i wymieszać z majonezem i musztardą.
  • 3. Na duży talerz lub półmisek wylać sos tatarski i ułożyć połówki jajek. Podawać udekorowane natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Sałata Zalewa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować