Roladki ziemniaczane

0 (0 ocen)

  • 30 min

Sprawdza się jako danie główne, a także przystawka.

  • 30 min

Składniki:

  • - 25 dag
    - 50 dag szpinaku
    - 14 dag gotowanej szynki (2 plasterki)
    - 3 dag sera żółtego gouda
    - 1 mała cebula
    - 1 ząbek czosnku
    - 1 łyżka oleju
    - po 1/2 pęczka szczypiorku i natki
    - 2 płaskie łyżeczki masła
    - 4 łyżki mleka
    - sól
    - pieprz
    - grubo mielony pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Roladki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ziemniaki obrać, wymyć, wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować ok. 10 minut. Szpinak oczyścić, wymyć i pozostawić do obcieknięcia. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę.
    2. Olej rozgrzać w garnku. Poddusić na nim cebulę i czosnek. Dodać szpinak i gotować na małym ogniu, aż liście zmniejszą objętość. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić w ciepłe miejsce.
    3. Natkę i szczypiorek wymyć i drobno posiekać. Ziemniaki odlać. Dodać do nich tłuszcz, mleko i zmiksować mikserem na puree. Dodać posiekane zioła, wymieszać. doprawić do smaku.
    4. Puree ziemniaczane rozłożyć na plastrach szynki, zawinąć i przekroić na pół. Szpinak włożyć do naczynia żaroodpornego, a na nim ułożyć roladki. Posypać serem i zapiec krótko w piekarniku. Podawać posypane grubo zmielonym pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować