Rolada z orzechami w kropki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dużą blachę z piekarnika wyłożyć pergaminem, natłuścić go cienką warstewką oleju. Zmiksować składniki masy na kropeczki. Przygotować szprycę lub rękaw cukierniczy z okrągłą tylką (końcówką). Nałożyć do niego masę. Na pergamin wyciskać kropki. Odstawić w chłodne miejsce, żeby nieco stężały.
Masło stopić, wystudzić .Białka ubić na sztywno z solą i sokiem z cytryny. Dodać żółtka, zmiksować. Obie mąki razem z kakao i proszkiem do pieczenia przesiać do piany z żółtkami. Wymieszać delikatnie łyżką. Dodać masło, ponownie delikatnie wymieszać. Wylać na blachę z kropeczkami, starając się tak rozłożyć masę, żeby nie trzeba było jej zbytnio rozsmarowywać. Wyrównujemy, pieczemy w 160 st. do „suchego patyczka”. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika, kładziemy je na dużej desce wzorkiem do góry, ostrożnie i powoli zdejmujemy pergamin. Kładziemy na ściereczce wzorkiem do dołu. Chwytamy za dłuższy brzeg i delikatnie zwijamy razem ze ściereczką. Tak zostawiamy do wystygnięcia.
Jajka wbijamy do szklanej miski, dodajemy cukier. Miskę ustawiamy na garnku z gotującą się wodą. Ubijamy, aż masa zwiększy objętość i będzie puszysta. Zdejmujemy z garnka, wsypujemy orzechy. Mieszamy. Studzimy. Masło miksujemy chwilkę, aż nabierze puszystości. Dodajemy po 1-2 łyżki masy orzechowej.
Rozwijamy roladę. Równomiernie rozsmarowujemy krem. Zwijamy. Chłodzimy w lodówce. Wyjmujemy z lodówki i kroimy ok. 30 minut przed podaniem.
Komentarze