Rolada z orzechami w kropki

4.5 (184 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Potrzeba sporo orzechów, ale opłaca się, bo krem jest pyszny.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto
    - 4 jajka
    - 1/3 szkl. cukru
    - ½ szkl. mąki
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 2 łyżki kakao
    - 60 g masła
    - 1 łyżka soku z cytryny
    - szczypta soli
    - ½ łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem
    - 3 duże jajka
    - 200 g mielonych orzechów włoskich
    - 8-9 łyżek cukru pudru
    - 200 g masła miękkiego

    Masa na kropki
    - 4 łyżki mąki
    - 1 białko
    - 3 łyżki cukru pudru
    - 25 g miękkiego masła
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rolada z orzechami w kropki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć pergaminem, natłuścić go cienką warstewką oleju. Zmiksować składniki masy na kropeczki. Przygotować szprycę lub rękaw cukierniczy z okrągłą tylką (końcówką). Nałożyć do niego masę. Na pergamin wyciskać kropki. Odstawić w chłodne miejsce, żeby nieco stężały.
    Masło stopić, wystudzić .Białka ubić na sztywno z solą i sokiem z cytryny. Dodać żółtka, zmiksować. Obie mąki razem z kakao i proszkiem do pieczenia przesiać do piany z żółtkami. Wymieszać delikatnie łyżką. Dodać masło, ponownie delikatnie wymieszać. Wylać na blachę z kropeczkami, starając się tak rozłożyć masę, żeby nie trzeba było jej zbytnio rozsmarowywać. Wyrównujemy, pieczemy w 160 st. do „suchego patyczka”. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika, kładziemy je na dużej desce wzorkiem do góry, ostrożnie i powoli zdejmujemy pergamin. Kładziemy na ściereczce wzorkiem do dołu. Chwytamy za dłuższy brzeg i delikatnie zwijamy razem ze ściereczką. Tak zostawiamy do wystygnięcia.
    Jajka wbijamy do szklanej miski, dodajemy cukier. Miskę ustawiamy na garnku z gotującą się wodą. Ubijamy, aż masa zwiększy objętość i będzie puszysta. Zdejmujemy z garnka, wsypujemy orzechy. Mieszamy. Studzimy. Masło miksujemy chwilkę, aż nabierze puszystości. Dodajemy po 1-2 łyżki masy orzechowej.
    Rozwijamy roladę. Równomiernie rozsmarowujemy krem. Zwijamy. Chłodzimy w lodówce. Wyjmujemy z lodówki i kroimy ok. 30 minut przed podaniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować