Placek w kropki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto I: składniki zagniatamy i schładzamy.
Ciasto II: białka ubijamy na sztywno. Wsypujemy cukier, gdy się rozpuści dodajemy resztę składników. Schłodzone ciasto I ścieramy na tarce i delikatnie mieszamy z ciastem II. Ciasto wykładamy do dwóch blaszek wysmarowanych tłuszczem i wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy ok. 40 minut w 180st.C. Placki powinny być dość miękkie. Studzimy.
Masa: gotujemy budyń. Gdy ostygnie miksujemy z margaryną.
Galaretki rozpuszczamy z mniejszej ilości wody niż podano na opakowaniu. Odstawiamy do stężenia.
Na jeden z placków wykładamy połowę masy, na nią wykładamy biszkopty i tężejącą galaretkę. Wkładamy do lodówki do momentu stężenia galaretki. Następnie wykładamy resztę masy i drugi placek. Polewamy polewą.
Komentarze