Rolada z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Dużą prostokątną blaszkę 40x25 cm wysmarować i wyłożyć papierem do pieczenia. Papier wysmarować masłem i posypać tartą bułką.
• Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, następnie rozłożyć równo na dno blaszki.,
• Jabłka posypać cukrem waniliowym i cynamonem.
• Białka ubić na sztywną pianę, dodawać po trochu cukru cały czas ubijając.
• Wbijać po jednym żółtku, mieszając do wchłonięcia się każdego żółtka.
• Przesianą mąkę wsypać do piany i delikatnie przemieszać łyżką.
• Biszkopt wylać na jabłka, wygładzić powierzchnię.
• Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st.C przez 40 minut.
• Na upieczonym cieście położyć czystą ściereczkę, na to tacę i odwrócić.
• Biszkopt zwijać w roladę na gorąco pomagając sobie ściereczką.
• Po ostudzeniu posypać roladę cukrem pudrem.
Porady
Najlepiej smakuje zaraz po ostudzeniu, gdy dłużej leży to biszkopt wilgotnieje od jabłek. Nie zmienia to jednak smaku.
Komentarze