Rolada z jabłkami

4.5 (148 ocen)

O tej roladzie można mówić w samych superlatywach - mega pyszna, szybka, mięciutka, puszysta - po prostu ideał. Polecam!

Składniki:

  • 5 średnich jabłek
    1 łyżeczka cynamonu

    Biszkopt:
    4 jajka
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/3 lub 1/2 szklanki cukru (w zależności od słodkości jabłek)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada Desery

Rolada z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, odcisnąć z nadmiaru soku i wymieszać z cynamonem. Jabłka wyłożyć na blaszkę (36x24cm) wyłożoną papierem do pieczenia i docisnąć.
  • 2. Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier, a następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie, ale delikatnie wymieszać.
  • 3. Ciasto wylać na jabłka, całość piec w 180 st. C przez ok 30-40 minut do zrumienienia się wierzchu.
  • 4. Po upieczeniu ciasto przewrócić jabłkami do góry na deskę wyłożoną ściereczką i od razu zwinąć w roladę. Pozostawić do wystudzenia.
    Gotową przestudzoną roladę oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować