Rolada z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, odcisnąć z nadmiaru soku i wymieszać z cynamonem. Jabłka wyłożyć na blaszkę (36x24cm) wyłożoną papierem do pieczenia i docisnąć.
2.Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier, a następnie dodawać po jednym żółtku. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie, ale delikatnie wymieszać.
3.Ciasto wylać na jabłka, całość piec w 180 st. C przez ok 30-40 minut do zrumienienia się wierzchu.
4.Po upieczeniu ciasto przewrócić jabłkami do góry na deskę wyłożoną ściereczką i od razu zwinąć w roladę. Pozostawić do wystudzenia.
Gotową przestudzoną roladę oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze