Gotowanie to sztuka, ale każdy może być w niej mistrzem. Dzięki wnuczkom, które wprostubóstwiają jeść, gotuję i wymyślam nowe dania. Roladę robi się bardzo szybko, a ze stołu znikaw mgnieniu oka.
Składniki:
● 20 dag wędzonego łososia w plastrach
● 15 dag twarogu
● serek topiony
● szczypiorek
● natka pietruszki
● sól, pieprz
● ząbek czosnku
Rolada łososiowo-serowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ser biały i topiony miksujemy
na krem, dodajemy roztarty
ząbek czosnku oraz drobniutko
posiekany szczypiorek
i natkę pietruszki. Doprawiamy
do smaku solą i pieprzem
według własnych upodobań.
2.Płaty łososia układamy na
desce tak, by zachodziły
jeden na drugi i tworzyły prostokąt.
Wyrównujemy brzegi.
Wystające skrawki obcinamy,
siekamy i układamy na kremie
serowym.
3.Kremem serowym smarujemy
płaty łososia, ciasno zwijamy w rulon i wstawiamy
do lodówki na trzy godziny, by
rolada zastygła. Przed podaniem
kroimy ostrym nożem
w plastry średniej grubości.
Roladę podajemy na grzankach
z bułki lub bagietki.
Komentarze