Pierożki z farszem mięsno - kapuścianym

0 (0 ocen)

  • 5 godz.

Poezja smaku. Bardzo pracochłonne, ale miły komentarz męża pt. ,,To najlepsze pierogi jakie w życiu jadłem,, wynagradza cały trud.

  • 5 godz.

Składniki:

  • CIASTO:
    mąka
    woda
    sól

    FARSZ:
    1 kg surowej modrej kapusty
    800 g karkówki
    3 jajka
    3 czubate łyżki bułki tartej
    4 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki
    pół szklanki oleju
    2 łyżki majeranku
    łyżka suszonego tymianku
    sól, pieprz, pieprz ziołowy i czosnek granulowany do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pierożki z farszem mięsno - kapuścianym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso gotujemy i poszatkowaną kapustę gotujemy (osobno) w lekko osolonej wodzie do miękkości.
  • 2. Następnie kapustę odcedzamy, mięso wyjmujemy z wywaru i przepuszczamy jeden raz przez maszynkę do mielenia.
  • 3. Gdy wszystko będziemy mieli zmielone, do farszu dodajemy pozostałe jego składniki. Całość dokładnie mieszamy.
  • 4. Ciasto róbmy najlepiej partiami, aby nie twardniało. Jedna partia to szklanka mąki, 1/3 szklanki letniej wody i szczypta soli. Gdy składniki będą wymieszane, zagniatamy ciasto a następnie dokładnie wałkujemy podsypując mąką w razie potrzeby. Za pomocą szklanki wykrawamy koła, napełniamy je farszem i zlepiamy według uznania. Gdy ciasto nam się skończy, robimy kolejną partię i lepimy pierogi aż do wyczerpania farszu.
  • 5. Pierogi wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody z odrobiną oleju i gotujemy ok. 3-4 minut od wypłynięcia.

Porady

Pierogi podajemy z wody lub odsmażane na oleju.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować