Pierożki z farszem mięsno - kapuścianym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso gotujemy i poszatkowaną kapustę gotujemy (osobno) w lekko osolonej wodzie do miękkości.
2.Następnie kapustę odcedzamy, mięso wyjmujemy z wywaru i przepuszczamy jeden raz przez maszynkę do mielenia.
3.Gdy wszystko będziemy mieli zmielone, do farszu dodajemy pozostałe jego składniki. Całość dokładnie mieszamy.
4.Ciasto róbmy najlepiej partiami, aby nie twardniało. Jedna partia to szklanka mąki, 1/3 szklanki letniej wody i szczypta soli. Gdy składniki będą wymieszane, zagniatamy ciasto a następnie dokładnie wałkujemy podsypując mąką w razie potrzeby. Za pomocą szklanki wykrawamy koła, napełniamy je farszem i zlepiamy według uznania. Gdy ciasto nam się skończy, robimy kolejną partię i lepimy pierogi aż do wyczerpania farszu.
5.Pierogi wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody z odrobiną oleju i gotujemy ok. 3-4 minut od wypłynięcia.
Komentarze