Dzisiaj przygotowałam roladę schabową z pysznym nadzieniem. Mięso mielone połączyłam z usmażonym pieczarkami, cebulą, ząbkami czosnku oraz marchewką.
Pieczona w piekarniku wyszła pyszna.
40 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
Schab bez kości 500 g,
mielone 300 g,
marchew 1 większa lub 2 mniejsze,
cebula 1,
jajko 1,
ząbki czosnku 2,
bułka tarta 4 - 5 łyżek,
koperek 1/2 pęczka,
sól morska ziołowa,
pieprz mielony,
olej do smażenia,
Rolada schabowa z mięsno warzywnym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kawałek schabu po oczyszczeniu ,umyciu i osuszeniu porozcinać , następnie rozbić na jeden duży płat.
Płat natrzeć morską solą ziołową i mielonym pieprzem.
Mięso mielone włożyć do miski, dodać przyprawy , jajko , bułkę tartą i posiekany koperek.
Oczyszczone pokrojone pieczarki, marchewkę , cebulę i ząbki czosnku podsmażyć na oleju.
Po podsmażeniu i ostudzeniu dodać do mięsa mielonego i dokładnie wymieszać..
Farsz rozłożyć na płacie , zwinąć w roladę ,obwiązać nitką kuchenną.
Roladę obsmażyć na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron około 15 - 20 minut.
Po podsmażeniu przełożyć roladę razem z tłuszczem do naczynia żaroodpornego, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 - 50 minut, obracając co jakiś czas i polewając wytworzonym tłuszczem.
Po upieczeniu wyłożyć roladę na deskę , zdjąć nitkę kuchenną , a roladę pokroić w 1,5 cm. plastry.
Z wytworzonego tłuszczu przygotować sos.
Roladę podawać z sosem i ziemniaczanym puree.
Komentarze