Rogaliki maślankowe

5 (185 ocen)

Rogaliki pieczone na maślance, które można smarować dżemem, masłem, nutellą, serkiem topionym, zjeść z szynką. Takie domowe pieczywo w sam raz na kolację lub śniadanie.

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej
    30 g drożdży świeżych
    3/4 szklanki wody ciepłej
    3/4 szklanki maślanki
    2 łyżki oleju
    1,5 łyżeczki cukru
    1 łyżeczka soli
    pół łyżeczki proszku do pieczenia

    + jajko do posmarowania rogalików
Wystaw ocenę:

5 (185 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Rogal Rogale Rogaliki

Rogaliki maślankowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rogaliki maślankowe 1. Drożdże rozpuścić w wodzie. Wymieszać z resztą składników i zagnieść ciasto, jak będzie mocno twarde, dodać odrobinę maślanki. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Po godzinie ciasto przełożyć na stolnicę i podzielić na 2 części. Obie części rozwałkować w okrąg i podzielić na trójkąty jak pizzę. Każdy trójkąt zwijać formując rogaliki.
  • Rogaliki maślankowe 2. Gotowe rogaliki układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć i odstawić na pół godziny. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Rogaliki smarować roztrzepanym jajkiem i piec na złoty kolor ok 15-20 min (w zależności od piekarnika). Wystudzić na kratce. Rogaliki są doskonałe jako świeże domowe pieczywo na śniadanie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować