Rogaliki pieczone na maślance, które można smarować dżemem, masłem, nutellą, serkiem topionym, zjeść z szynką. Takie domowe pieczywo w sam raz na kolację lub śniadanie.
Składniki:
600 g mąki pszennej
30 g drożdży świeżych
3/4 szklanki wody ciepłej
3/4 szklanki maślanki
2 łyżki oleju
1,5 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Rogaliki maślankowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuścić w wodzie. Wymieszać z resztą składników i zagnieść ciasto, jak będzie mocno twarde, dodać odrobinę maślanki. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Po godzinie ciasto przełożyć na stolnicę i podzielić na 2 części. Obie części rozwałkować w okrąg i podzielić na trójkąty jak pizzę. Każdy trójkąt zwijać formując rogaliki.
2.Gotowe rogaliki układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć i odstawić na pół godziny. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Rogaliki smarować roztrzepanym jajkiem i piec na złoty kolor ok 15-20 min (w zależności od piekarnika). Wystudzić na kratce. Rogaliki są doskonałe jako świeże domowe pieczywo na śniadanie.
Komentarze